Na maanden van voorrondes was het zaterdag tijd voor het finaletoernooi van de FIFA School Cup! 88 van de ruim 1.300 deelnemende ICT studenten zich hebben voor de finale in Amsterdam gekwalificeerd. Samen met de rest van het FIFASC-team reisde ik afgelopen half jaar langs 22 MBO scholen door heel het land opzoek naar de beste FIFA16 spelende ICT’ers.

Op zaterdag 21 mei streden de schoolfinalisten onder aanmoediging van vijfvoudig Nederlands kampioen Koning FIFA (Koen Weijland) om deze 3 prijzen:
1e prijs: €1.000,- en een Pro-Gamer contract bij ECVisualize
2e prijs: Oculus Rift
3e prijs: SmartWatch

De finalisten gaven aan geoefend naar Amsterdam te komen en sommige namen hun volledige entourage mee. Het nieuwe kantoorpand van InWork (finalelocatie) was goed gevuld en de spanning hing in de lucht. Door een livestream naar de frontpage van Twitch.tv werd deze spanning alleen maar groter. Ook de landelijke pers kwam af op het grootste offline FIFA toernooi. Zo was PowNed aanwezig voor een item en volgde radiostation FunX een luisteraar die eerder een wildcard had gewonnen de radio-uitzending.

Twee mannen uit Doetinchem, Yori en Recep, speelden in de finale om die felbegeerde eerste prijs. Zij troffen elkaar al eerder in de voorronde op het Graafschap College, waar Recep won. Nu er werd gespeeld op het hoogste podium waren de rollen omgedraaid. Met commentaar van Koning FIFA, wat weinig onderdoet voor het enthousiasme van Jack van Gelder, was de spanning zichtbaar in het spel. Nadat Yori de 3 – 1 voorsprong pakte werd door Recep alles op de aanval gezet. Dit werkte uiteindelijk niet in zijn voordeel en de wedstrijd eindigde in een overtuigende 4 – 1 overwinning voor Yori. Ondanks zijn Achterhoekse nuchterheid zag je aan zijn gezicht dat hij het amper kon geloven. Hij is de winnaar van de FIFA School Cup: €1.000,- en een Pro-Gamer contract!

blog_bewerkt3“De zoektocht is na maanden van planning, touren, opbouwen en gamen dit schooljaar ten einde gekomen. Ik kijk terug op een succesvolle eerste editie!”

Joost van der Pijl

DSC00320_bewerkt