Het aantal vrouwen dat werkzaam is in de IT is laag. Ook bij InWork is slechts 8% van de IT Professionals vrouw. Het is hoog tijd dat hier wat verandering in komt en dat we wat doen aan het typische IT-imago. Daarom spraken wij met een aantal van onze InWork dames om deze vooroordelen uit de weg te ruimen.

Vrouwen in de IT
Het stereotype IT’er is een hardnekkige: naast het iets wat stoffige imago, denkt men ook vrijwel altijd aan de ‘mannelijke IT-nerd’. De meest genoemde redenen waarom vrouwen niet voor IT kiezen is omdat zij zeggen niks te hebben met techniek en liever met mensen werken. Ook Cher (24) had een vooroordeel over IT, maar ondertussen weet ze wel beter: “Ik dacht hetzelfde als iedereen die geen kaas heeft gegeten van IT: mensen zijn in de veronderstelling dat je heel intelligent en ‘nerdy’ moet zijn om in de IT te werken. Maar niks is minder waar: ik heb geen IT opleiding, maar ben wel dit vak ingerold. Je hoeft niet extreem intelligent te zijn, wel moet je jezelf constant willen ontwikkelen en je moet communicatief sterk zijn”.

Ook Raishrie (22) weet wel beter: “Als IT Support Engineer heb ik de hele dag contact met mensen; er bestaan immers geen IT gerelateerde issues zonder gebruikers. Ik help ze op weg en zorg dat ze weer aan het werk kunnen. Ook in de IT werk je dus absoluut met mensen. Voor dit beroep moet je communicatief zijn en het geeft veel voldoening. Eigenlijk een perfecte job voor vrouwen.”

Vrouwen op de IT afdeling

“Op mijn afdeling is 25% vrouw”, vertelt Cher. Dit is veel vergeleken met de gemiddelde IT afdeling. Bij de andere InWork meiden ligt dit een stuk lager. Op Raishrie haar afdeling is slechts 1 op de 10 IT’ers vrouw.

Vrouwen op een IT afdeling nemen echter voordelen met zich mee. Ten eerste zijn vrouwen over het algemeen communicatief vaardig. Daarnaast is het een pluspunt om een gezonde mix tussen vrouwen en mannen te hebben op een afdeling.

Streepje voor

In veel sectoren is het lastig om een baan te vinden, maar de groeiende digitalisering zorgt er voor dat dit in de IT wel anders is. “Gewoon doen”, zegt Cher: “een verrijking voor je persoonlijke ontwikkeling en je kennis. De IT biedt zoveel werkgelegenheid, nu en in de toekomst, alles wordt digitaal”. Ook Raishrie raadt een beroep in de IT aan: “Een leuk beroep en zeker ook voor vrouwen. En inderdaad: IT is de toekomst, we kunnen niet meer zonder”.

De IT biedt dus veel opties en een hoop vacatures. En.. als vrouw in de IT ben je schaars, dus heb je vaak een streepje voor.

Bekijk onze IT vacatures.