Je bent uitgenodigd op een sollicitatiegesprek, gefeliciteerd!

Je sollicitatiegesprek zal er ‘in deze tijd’ net even anders uitzien. De maatregelen rondom het indammen van de virus verspreiding hebben ook impact op de sollicitatieprocedure, want face-to-face in gesprek, dat kan niet meer.

Bij InWork zijn we nog steeds op zoek naar goed IT en technisch personeel, dus wordt alles nu op afstand georganiseerd: (video)bellen, via Skype of MS Teams.

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je bel- of video sollicitatie hebben wij samen met onze recruiters een aantal tips voor je opgesteld, zodat jij je alsnog van je beste kant kan laten zien. Want waar moet je allemaal op letten bij zo’n ‘sollicitatie op afstand’?

Telefonische Sollicitaties

Veel mensen vinden een telefonische sollicitatie juist wat fijner en helemaal als je nieuw bent in het solliciteren. Je hoeft nergens heen en vaak is de spanning toch iets minder dan bij een persoonlijke sollicitatie. Je kunt ook in alle rust aantekeningen maken zonder dat er op je vingers gekeken wordt. Na dit telefonische gesprek wordt meestal een afspraak gemaakt voor een persoonlijk gesprek. Of dit nu binnen afzienbare tijd zal gebeuren is nog even de vraag. De eerste kennismaking zit er in ieder geval op en hopelijk is de eerste spanning van het solliciteren eraf!

Video sollicitaties

Video sollicitaties kent iedereen wel uit films, waar meestal geen broek gedragen wordt, doe dit dus wel om mee te beginnen. Een video sollicitatie zit tussen een telefonische sollicitatie en een persoonlijke sollicitatie in. Je kunt een beetje van de sfeer proeven van het bedrijf en je hebt gelijk een gezicht bij de recruiter met wie je het gesprek voert. Uiteraard krijgt het bedrijf op deze manier ook een eerste indruk van jou. Ondanks dat videosolliciteren net wat anders is dan in real-life, moet je je ook voor dit gesprek goed voorbereiden.

Sollicitatiegesprek voorbereiden

 1. Weet waar je voor solliciteert

Je hebt je sollicitatie gepland, maar weet je wel precies waarvoor je solliciteert? Dit klinkt gek, maar soms komen mensen met een heel ander beeld in een sollicitatiegesprek terecht dan dat de functie daadwerkelijk inhoudt. Dit is begrijpelijk, want je wilt lekker aan het werk, wordt enthousiast bij het idee van de sollicitatie en leest misschien net iets te snel de vacature. Voor je het weet zit je achter je scherm te solliciteren voor een baan die misschien helemaal niet bij je past. Lees nog even op je gemak de functieomschrijving.

 1. Wil je wel voor dit bedrijf werken?

Niet alleen is het verstandig om je in te lezen in de vacature, maar ook het bedrijf waar je solliciteert. Past dit bedrijf bij jou? Daarnaast kan je je op deze manier voorbereiden op vragen als “waarom wil je juist hier komen werken?”.

 1. Duik even in jezelf

Het klinkt vreemd, maar neem even de tijd om naar jezelf te kijken. Iedereen heeft zo zijn goede en slechte eigenschappen en kwaliteiten. Niemand is perfect, dus ook jij hebt je minder goede kanten of kwaliteiten. Zorg in ieder geval dat je hier bewust van bent.

Tevens is het geen slecht idee om jezelf even te googelen en op sociale media op te zoeken. Zorg dat er geen dingen online staan waarvan je niet wilt dat een toekomstige werkgever het ziet of waardoor ze een verkeerd beeld van jou kunnen krijgen.

 1. Oefen je gesprek

Het is fijn om samen met iemand een gesprek te oefenen. Dan weet je hoe je moet reageren op de meeste vragen en voel je je een stuk zelfverzekerder.

 1. Test je verbinding

Maak een test-belletje. Het is fijn om eerst even familie of een vriend te vragen met je te Skypen om te kijken of de verbinding wel goed genoeg is en of je wel goed genoeg verstaanbaar bent. Het geluid in je omgeving kan namelijk zeer storend zijn.

 1. Geluid

Zet ten eerste al het omgevingsgeluid uit, zoals radio en televisie. Ga niet naast een open raam zitten als het hard waait of als je in een drukke stad/straat woont. Vraag je huisgenoten om even lekker in een andere kamer te zitten, zodat jij je goed kan focussen zonder dat er iemand is die je afleidt of geluid maakt. Daarnaast belangrijk om je omgeving te checken. Zijn er dingen die afleiden? Een gekke poster of schilderij? Heb je de juiste lichtinval? Zorg voor een rustige setting.

 1. Sluit je tabbladen

Zorg dat alles is afgesloten. Al je tabbladen, maar ook bijvoorbeeld je mail. Het laatste wat je wilt is dat er per ongeluk allemaal vreemden geluiden uit je computer vandaan komen.

 1. Check je gesprekspartner

Zoek je gesprekspartner op via LinkedIn. Zo toon je interesse en heb je een indruk met wie je gaat zitten. Zorg dat je de naam weet van je gesprekspartners.

 1. Maak je niet druk

Het is natuurlijk best spannend, maar soms maak je je drukker dan nodig is. Laat het over je heen komen. Als jij je openstelt en een paar keer diep ademhaalt voor het gesprek begint, moet het goed komen.

 1. Gebruik oortjes

Je moet je gesprekspartner goed kunnen verstaan en de vragen goed kunnen horen. Vaak zit er in je oortjes een goede microfoon, zodat ze jou ook beter kunnen horen.

 1. Verstaanbaarheid

Articuleer duidelijker en praat iets rustiger zodat je goed te verstaan bent. Je vrienden verstaan je meestal beter dan iemand die je niet kent.

Meest gestelde vragen op een sollicitatiegesprek

Vragen over jou:

 1. Vertel eens wat over jezelf?
 2. Wat zijn je sterkste punten?
 3. Wat zijn je minder sterke punten?
 4. Kun je gemakkelijk samenwerken?
 5. Wat zijn je hobby’s?
 6. Wat motiveert jou?
 7. Hoe motiveer je anderen?
 8. Ben je stress bestendig?
 9. Kan je goed tegen kritiek?
 10. Ben je zelfstandig? 

Je outfit

We snappen dat in je trainingspak solliciteren heerlijk is, maar ook voor een video sollicitatie is je outfit belangrijk. Je maakt tenslotte maar één keer een eerste indruk, dus het is belangrijk dat je gesprekspartner een goed beeld van jouw krijgt.

Een tip is om op de website of socials te zoeken naar (groeps)foto’s van de medewerkers, hier krijg je een goed beeld van wat de dresscode is bij het bedrijf.

Als je tcoh niet helemaal zeker bent van de ‘dresscode’, kies dan voor een semi-formele kledingkeuze. Trek een nette broek aan met een blouse of overhemd dan zit je in de meeste gevallen altijd veilig.  Zorg dat je overhemd, ook voor een video sollicitatie, wel gestreken is 😉.

Check onze vacatures:

 

IT Vacatures          Tech Vacatures

Om bij InWork toch de “full experience” van een sollicitatie krijgen, kan je wel alvast een rondje lopen door ons kantoor:

Neem een kijkje in ons kantoor