Nooit gedacht dat mijn beeld van IT zo zou veranderen ten opzichte van vijf jaar geleden. Vijf jaar geleden studeerde ik af als netwerkbeheerder, maar besloot een andere kant op te gaan. Ik realiseerde me namelijk dat ik een baan met een groot sociaal aspect wilde. Het leek mij leuk om écht wat te kunnen betekenen voor mensen en ik dacht dat dit in de IT niet mogelijk was. Dus ging ik Toegepaste Psychologie studeren met als specialisatie talentmanagement.

InWork was voor mij de juiste stap
Toen het einde van mijn studie Toegepaste Psychologie naderde stuitte ik op de vacature van Junior Recruiter bij InWork. Een functie waar ik (net) afgestudeerde young IT professionals kon helpen met het maken van de juiste carrièrestap. Dat klonk als dé baan waar ik mijn IT-achtergrond perfect kon combineren met mijn opgedane coachingskills. En nu ik alweer ruim vijf maanden bij InWork werk kan ik zeggen dat het voor mij een goede stap in mijn carrière is geweest.

Kicken
Wat ik zo ontzettend leuk vind aan mijn functie is dat het echt een gezamenlijk project is. Samen met de IT’ers kijk ik naar wat zij belangrijk vinden, waar hun talenten liggen en wat voor ambities zij hebben. Daarbij zijn we wel open en eerlijk naar ze, want niemand heeft wat aan beloftes die we niet kunnen waarmaken. “Neem de tijd om ze echt te leren kennen,” is mij vanaf dag één op het hart gedrukt. “Dat is de enige manier waarop je met ze kunt meedenken en echt het verschil voor ze kan maken.” En één ding kan ik je vertellen, als het vervolgens lukt om iemand bij Fujitsu, de Rijkswaterstaat, Atos of een andere grote jongen aan de slag te kunnen laten gaan, geeft dat een ontzettende kick.

Verder kijken dan het cv
Wat mijn werk extra leuk maakt is dat we ons bij InWork niet blindstaren op het cv. Natuurlijk is minimaal een MBO diploma en aantoonbare affiniteit met IT van belang. Maar misschien heb je wel op een andere manier dan tijdens een studie kennis opgedaan van de IT. Daarom kijken we allereerst naar de persoon. Als je sociaal en mensgericht bent en bereid bent het beste uit jezelf te halen, dan zorgen wij ervoor dat je er wel komt. Dit vereist dus wel wat meer van een recruiter dan alleen maar standaardvragen op iemand afvuren. Je gaat écht in gesprek met iemand en probeert te achterhalen in wat voor functie en organisatie zij het aller gelukkigst zullen worden. Hierbij komt mijn studie Toegepaste Psychologie dus weer goed van pas. Ieder gesprek is dus weer een nieuwe uitdaging en biedt weer nieuwe kansen, niet alleen voor de young professionals die met ons komen kennis maken, maar ook voor deze oud IT’er.

Van gedachten veranderd
En dus moet ik bekennen dat ik mijn idee over werken in de IT moet bijstellen. Want als je ergens sociaal voor moet zijn en daadwerkelijk wat voor mensen kunt betekenen, dan is het wel als netwerkbeheerder.

Martin Valentin, InWorker sinds januari 2015.

Martin-Valentin-InWork

Wil je ook werken op het hoofdkantoor van InWork?
Of wil je aan de slag als IT’er en wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen?