Op de hoogte blijven van de nieuwste technologieën, daar worden wij gelukkig van. En daar nemen wij graag ons netwerk in mee. Samen met een groep van 8 Young Professionals is Krijn Schagen naar Robotics Experience Center in Almelo geweest. Hier kreeg de groep een interessante workshop over de meest innovatieve robottechnieken.

“Allereerst zijn we uitgebreid gaan lunchen, om vervolgens met de workshop te beginnen. De workshop werd gegeven door Jeron Heimerink en Jaimy de Groot van Robotics Experience Center (REC). En gaf ons inzicht in hoe automatisering vraagstukken flexibel kunnen worden opgelost.”

Om de kennis van onze groep in te schatten werd met een interactieve quiz afgetrapt. Na een korte inleiding over het REC zijn we de robotica ingedoken. Verschillende robotsoorten uit de industrie werden gepresenteerd. En wij kregen uitleg over de gebruikte technieken. Deze werden door ons kritisch onder de loep genomen.

IMG_6115Daarna zijn we het besturingssysteem van de robots ingedoken. Want met welke krachten en schakelingen heb je allemaal te maken? Zo zijn de drie wetten van de robotica voorbij gekomen en hebben we het over collaboratieve robots gehad. Het integreren van deze robotarmen in bestaande productieomgevingen is veel makkelijker dan gedacht.

IMG_59981We hebben ook echt de tijd genomen om met de robots aan de slag te gaan en deze te testen. Van Smart Industrial Machine Vision Systems tot de Bosch APAS Assistant, we konden van alles in zijn werking testen. Het meest fascinerende systeem vond ik de Sensor Skin die op de APAS zit. Deze functionaliteit wordt vaak gebruikt in werksituaties waar mensen en robots nauw samenwerken. Als een mens te dicht bij de machine komt, dan stopt de machine uit zichzelf uit veiligheidsoverwegingen.

foto3-4Afsluitend kregen wij nog een presentatie over robotoplossingen in de praktijk. Een mooie afronding waar nog een keer heel concreet te zien was hoe ESPS werkt en wat de toegevoegde waarde van robots in de industrie is. Al om al was het leerzame en interactieve dag, die naast kennis over de robotica een mooie gelegenheid tot netwerken heeft geboden.

IMG_6116