Al tijdens zijn studie was Joost druk in de weer om nieuwe leden voor zijn roeivereniging te werven. “Ik had al vrij snel door wat wel of juist niet werkte en hoe je mensen het beste kunt benaderen. Zo bedachten we ludieke acties zoals samen met potentiële leden springen op een opblaasbaar springkussen. Hiermee hebben we een record aantal leden weten binnen te halen. Nooit gedacht dat dit later in mijn carrière zo van pas zou komen. Tijdens mijn studententijd heb ik geleerd dat als je iets voor elkaar wilt krijgen je niet moet stilzitten, maar er gewoon voor moet gaan. En laat dat nou precies passen bij de gaan-met-die-banaan-mentaliteit die inherent is aan InWork.”

Een geboren spreker
Joost werd benaderd door Pierre de Rooij, directeur InWork Techniek. Joost: “Het is best cool als een directeur jou gewoon opbelt en vraagt of je zijn team komt versterken. Dat past ook helemaal bij InWork. Er heerst hier geen hiërarchie, iedereen doet hier gewoon en dat is ontzettend prettig.” Toen Pierre vertelde dat InWork ook gastcolleges aan studenten geeft was hij om: “Ik ben altijd iemand geweest die houdt van spreken voor een groep. Ik kan me herinneren dat ik als klein jongetje al met mijn mes tegen het glas zat aan te tikken om de aandacht van iedereen te krijgen zodat ik mijn zegje kon doen. Ook tijdens mijn studententijd stond ik altijd vooraan om te speechen of een praatje te houden. En nog steeds geniet ik er volop van als ik (grote) groepen mag toespreken,” aldus Joost. Dat is natuurlijk best bijzonder, de meeste mensen vinden spreken in het openbaar doodeng. Het kon dan ook niet anders dan dat hij de gastcolleges voor zijn rekening ging nemen.

Feeling met de doelgroep
“Het werken met de doelgroep is één van de leukste dingen aan mijn werk,” vertelt Joost enthousiast. Allereerst heb ik het gevoel dat ik goed kan levellen met ze en het valt me op dat IT’ers ontzettend gepassioneerd zijn over hun vak. Hobbymatig gamen en werken met computers ligt dicht bij elkaar. Doordat ik zelf jarenlang met twee gamende IT’ers in huis heb gewoond weet ik zelf veel over de gamewereld, ondanks het feit dat ik zelf niet game. Het is ontzettend leuk om hierover te praten met ze en discussies te voeren over bijvoorbeeld League of Legends. Het is grappig hoe verbaasd ze reageren als ze merken hoeveel ik weet over dit spel.”

Laagdrempelig en interactief
Joost: “Ik vind het belangrijk dat de colleges lekker laagdrempelig zijn, dat de IT studenten enthousiast worden van mijn verhalen en dat we met z’n allen lol hebben. Dat betekent dus geen ellenlange verhalen, maar een lekker interactief programma. Ik verwerk quizelementen in mijn verhaal en laat de studenten veel aan het woord. Het is soms best grappig om te horen met welke gekke antwoorden ze komen en wat voor voorstelling ze af en toe van de praktijk hebben. Ik vertel ze dan uiteraard hoe ik tegen het werkveld aan kijk.”

Écht het verschil maken
“Daarnaast merk ik dat er toch behoorlijk wat angst heerst omtrent het hele solliciteren. Door transparant te zijn over de procedure, ze te vertellen waarop een recruiter let en ze anekdotes te vertellen merk ik dat ik de druk van de ketel kan halen voor ze. Ook geef ik ze handvatten om die vette baan te vinden waar ze van dromen. Ik hoop zo echt waarde te kunnen toevoegen.” Aldus Joost.

 

Joost gastcolleges

Joost van der Pijl, InWorker sinds juli 2014

Wil je dat Joost ook op jouw school komt vertellen over de mogelijkheden in de IT? Mail je verzoek naar jvanderpijl@inwork.nl