Welkom bij InWork Stories! Even kort voorstellen: ik ben Sibylle, IT recruiter bij InWork, woonachtig in Amsterdam en ben gek op eten, muziek, reizen en zo nu en dan schrijf ik een blog om mijn 24/7 draaiende brein tot rust te brengen. De wereld van technologie is ook altijd draaiende. Snel, nieuw, veel, ondenkbaar en zelfs onmisbaar tegenwoordig. Zonder de mens, zou geen van dit mogelijk zijn. Daarom werd ik nieuwsgierig. Wie zitten er achter al deze ontwikkelingen? Wie zijn deze mensen die computers uit elkaar halen en een nog betere en snellere versie opbouwen? Om deze mensen beter te leren kennen, ga ik op zoek naar hun achtergronden, motivaties, passies, wat hen bezig houdt naast de IT en meer. In InWork Stories, laten we maandelijks één van onze InWorkers hun verhaal doen. Zo leren we de IT wereld en mensen steeds beter kennen.

Van programmeren op de basisschool tot een master in Embedded Systems, Michiel Vonk weet er alles van. IT’er in hart en nieren, die nog lang niet uitgespeeld is op het gebied van technologie.  Let’s have a talk!

Paspoort

Naam: Michiel Vonk

Leeftijd: 27 jaar

Woont in: Uitgeest

Studeert: Master Embedded Systems

Wilde vroeger worden: IT’er

Is nu: Programmeur & IT Professional

Droomt van: Resource & Development

Hoe ben je de IT ingekomen? Had je hier van jongs af aan al interesses in?
“Dat is denk ik door mijn vader gekomen, die werkt ook in de IT. Volgens mij had ik al een computer staan toen ik 4 jaar was. Op die leeftijd maakte ik vooral vaak de computer (per ongeluk) kapot. Bestanden verwijderen die je niet moet verwijderen; daar was ik heel goed in, haha.
Dan vroeg ik aan m’n vader of hij hem opnieuw kon installeren omdat hij dan niet meer opstartte. Toen heeft hij het me op een gegeven moment zelf geleerd.”

Dan hoefde je het niet telkens meer te vragen, wat voor hem ook scheelde!
“Ja, precies! Nadat mijn vader me de eerste kneepjes heeft geleerd, was het hek van de dam! Mijn interesse in IT is vanaf toen steeds verder gegroeid. Op de basisschool ging ik ook al op jonge leeftijd programmeren.”

ZO! Dat is vroeg!
“Ja, op een geven moment had het m’n interesse gewekt en vond ik het leuk om te doen. Op de middelbare school koos ik ook voor een vakkenpakket met programmeren en IT.”

“Hacken als in; je verandert de getallen en de browser en je hebt al iets gehackt, vind ik niet boeiend.”


Oh, had je dan ook informatica?
“Nee, dat was alleen met Word en Excel werken. Ik had meer IT gerichte keuzevakken waar ik ook met HTML en CSS (wat je gebruikt om websites te maken) mocht werken, maar ook dat kende ik al. Heel uitdagend was het dus niet voor mij.”

Je liep al ver vooruit dus!
“Ja, haha.”

Na de middelbare school mocht je eindelijk verder. Wat heb je allemaal gedaan qua studies?
“HBO technische informatica als eerst. Daar was ik op jonge leeftijd mee klaar en toen wilde ik nog niet meteen gaan werken. De universiteit werd mijn

volgende stap. Op dit moment ben ik bezig met mijn laatste jaar van de master “Embedded Systems”.”

Oké tof! Maar.. dat zegt me niet veel.. Wat houdt dat in?
“Nou, dan kan je denken aan gebruiksartikelen, zoals bijvoorbeeld een koffiezetapparaat. Dat is geen computer, maar draait wel op software om het aan te sturen. Dit soort systemen en software zijn dingen waar ik mij met mijn studie op focus.”

Wat vind je daar leuk aan?
“Ja.. de rest is allemaal zo standaard. Hacken als in; je verandert de getallen en de browser en je hebt al iets gehackt, vind ik niet heel boeiend.”

Maar waarom dit dan wel?
“Het netwerkgebied en de security in technologie vind ik interessant. Met Embedded is het veel werken met kilobytes, wat meer restricties oplegt. Embedded software schrijf je één keer en zet je in een koffiezetapparaat. Je update je koffiezetapparaat daarna nooit, dus je schrijft software die in één keer goed moet zijn.”

Ja! Kan je dat dan ook thuis uittesten?
“Nee haha, dat kan met Embedded software niet echt.”

Lijkt me wel een uitdaging! Weet je al wat je ermee wilt gaan doen?
“Het koppelen van spullen en apparaten aan het internet vind ik leuk. Vooral de kant van domotica lijkt me interessant, zoals sensoren in huis afmeten.”

Is dat je droombaan?
“Dat zou Resource and Development (R&D) zijn. Technologie blijft niet hetzelfde, daarom kan je ook niet eindeloos onderzoeken. Op een gegeven moment wil ik het ook uitwerken en in de praktijk brengen.”

Gaaf! En daarnaast werkte je dus ook altijd?
“Yes, inmiddels werk ik 5 jaar bij InWork. Ik werd via LinkedIn benadert om hier één dag per week te komen werken naast

mijn studie. Dat leek me wel wat! Nog steeds heb ik het naar mijn zin, doordat er veel diversiteit is in mijn werkzaamheden.

Officieel ben ik programmeur en heb ik in het begin geholpen bij het opzetten van het Customer Relationship Management systeem (CRM) van InWork. Momenteel zijn we bezig met SCRUM, we bespreken dagelijks in het IT team wie wat gaat oppakken. Ten slotte ben ik nu aan het helpen bij het opzetten van een traineeship over Cisco, door mijn ervaring hiermee.”

“Het koppelen van spullen en apparaten aan het internet vind ik leuk. Vooral de kant van domotica lijkt me interessant, zoals sensoren in huis afmeten.”

 

Veel taken! Klinkt goed, die afwisseling. Zie je jezelf hier nog werken voor een langere tijd?
“Ja, ik zou zeker hier ook nog rondkijken wat de mogelijkheden zijn. Om in Embedded te werken, moet ik eerst meer werkervaring opdoen. Ik zou dat uiteindelijk bij een groot bedrijf willen doen zoals ASML of Philips. Die hebben al snel een budget om een onderzoeksafdeling op te richten. Maar voor nu: eerst mijn studie maar eens afronden!”

Precies, first things first! Kan je nog iets meer vertellen over jezelf? Wat doe je naast IT?
“Sinds ik jong ben zit ik bij een scouting. Begonnen als bever, ben ik nu begeleider van de explorers. Dat zijn kinderen tussen de 15 en 18 jaar oud. Contact met mensen ligt mij erg, ook op werk. Het oplossen van problemen en terugkoppelen vind ik leuker dan wanneer je een uitvoerende taak krijgt en helemaal geen menselijk contact hebt.”

.

Dat is leuk om te weten! IT’ers worden toch al gauw in een hokje gestopt (letterlijk eigenlijk), en daardoor lijkt het alsof ze vooral ongestoord bezig willen zijn met techniek. Toch blijkt dat Michiel het juist fijn vindt om menselijk contact te hebben! Ook weet ik nu wat Embedded Systems is en wat je er mee kan. Volgende keer kijk ik toch even anders naar ons koffiezetapparaat op kantoor.

Daarover gesproken, tijd voor koffie!

Wil jij ook als IT Professionals aan de slag bij InWork?

Bekijk de mogelijkheden