Enercon heeft de uitdaging aangenomen om wind op verantwoorde wijze om te zetten naar bruikbare energie. Al jarenlang produceren zij hightech windenergie installaties. Tom werkt hier via InWork als Servicemonteur Windturbines. Hoe is het om ruim 100 meter boven de grond te werken?! Tom neemt ons mee in zijn werkdag:


tom-hamelink-Enercon_small
“Samen met mijn collega’s rijd ik naar de windmolen waar we die dag aan gaan werken. In dit geval gaan wij onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Wij doen ook regelmatig storingsopvolging. De windmolens draaien op de nieuwste technologieën, heel uitdagend om mee te werken. In mijn drie maanden bij Enercon leer ik elke dag nog nieuwe dingen over het systeem, vandaar dat ik nu nog met twee andere collega’s op pad ben uit veiligheidsoverweging. Normaal gesproken werk je in een team van twee. Enercon is de afgelopen drie jaar flink gegroeid. Zelf zit ik in een erg leuk, jong team waar ik mee mag werken.

Eerst zetten wij voor onze veiligheid de molen uit en checken de besturingskast beneden. Hier zijn we zo’n halve dag mee bezig geweest. Ik kan nu naar boven voor onderhoud! Ik hijs mijzelf in het veiligheidsharnas en klim de ladder op naar de top van de molen. Vaak klimt er maar één iemand naar boven, maar nu ga ik samen met een collega. Als wij eenmaal boven zijn takel ik ons gereedschap met behulp van een lier omhoog. Ook een collega blijft beneden om mij hiermee te assisteren. Nu sta ik boven op de molen (zie foto). Het is hier wat krap, 50cm bij 50cm. Dus je moet enigszins lenig zijn om hier te kunnen werken. Er komt veel klim en klauterwerk aan te pas om alles goed schoon te maken en te controleren. Gelukkig zitten wij goed gezekerd. Gemiddeld zijn we zo’n anderhalve dag bezig boven op de molen.

Veel mensen zijn nieuwsgierig of ik ook met regen boven op de molen werk. Het antwoord is ja, ik werk ook als het regent! Bij een klein beetje regen lijkt het net alsof je midden in een storm in een tent zit, veel gekletter op het dak. Daarnaast is het daar aardig waterdicht. Het heeft wel iets vind ik! De binnendienst van Enercon houdt het weer goed in de gaten, zij geven dan ook aan als het niet veilig is. Zo is het met onweer of hoge windsnelheden ten strengste verboden om naar boven te gaan, maar dat is niet meer dan logisch.

Ik ben erg blij met mijn werkzaamheden en plek bij Enercon! Ik haal energie uit mijn werk en dat komt onder andere door het werken op deze bijzondere locaties. Het klimmen en klauteren past bij mij. In mijn vrije tijd ga ik ook vaak klimmen en hiken. De link met werken op hoogte heeft InWork dan ook goed gelegd. Hierbij word ik ook nog eens goed begeleid, super!”

Tom Hamelink
Servicemonteur Windturbines bij Enercon Benelux