Via zijn klasgenoot Bart is Mark toegetreden tot de club van InWorkers. Samen studeerden zij op het ROC Rivor en via een gastcollege kwamen zij in aanraking met InWork. Nu, vier maanden na zijn eerste werkdag, levert Mark de ene collega na de andere aan. De teller stond medio juli al op 15 kandidaten. Wat is zijn geheim?

referralkoning2

Je hebt al 15 potentiële collega’s aangedragen. Wil je jouw eigen PlayStationwinkel?
Haha ik ben wel fan van de PlayStation, maar 1 is genoeg. Gelukkig kan ik iets uitkiezen met een vergelijkbare waarde. Misschien wil ik wel een keer luxe uit eten op kosten van InWork?

Waar haal je de IT’ers vandaan?
Het begon allemaal in mijn eigen netwerk. De eerste twee jongens kende ik nog van mijn studietijd op het ROC en ik vond hen goed bij InWork passen. Toen er één van de twee werd aangenomen had ik de smaak te pakken en ging ik andere kanalen gebruiken om jongens te benaderen. Ik heb via een oproep op Facebook in een ICT-groep al een aantal kandidaten kunnen leveren. Degene die mijn bericht ‘leuk’ vonden heb ik een berichtje gestuurd.

Je bent dus actief op zoek naar nieuwe mensen. Hoeveel tijd besteed je hieraan?
Maximaal 10 minuten per dag. Het is heel simpel. Ik plaats een oproep en ik reageer op mensen die een reactie plaatsen. Dat kost bijna geen tijd. Zeker niet als ik daarmee 300 euro netto kan verdienen.

Hoe kan het dat jij meer personen aanlevert dan de gemiddelde InWorker?
Ik ben er nu actief mee bezig en ik denk dat behoorlijk wat InWorkers zich niet bezig houden met de bonus. Wellicht als de InWorkers eens in de 6-8 weken wat horen van het referralprogramma, dat er dan meer actie komt.

Dat is iets wat we toe kunnen passen. Heb je nog meer ideeën?
Ja elke IT’er speelt games. De meeste spelen World of Warcraft of League of Legends. Misschien een leuk idee om toernooien te organiseren en dat er contact met de IT’ers kan worden gezocht tussen de games door. De grote finale kan dan op het hoofdkantoor worden gespeeld.

Haha en jij houdt je zeker aanbevolen om mee te doen?
Ik schrijf mezelf wel in ook al ben ik geen heel fanatieke gamer. Ik bedoel meer dat er toernooien georganiseerd kunnen worden voor niet-InWorkers. Dan worden ze vanzelf wel enthousiast over InWork. Doe jij ook mee?

Ik ben goed in praten Mark, niet in gamen, maar ik houd me ook aanbevolen. Heb je nog andere ideeën voor InWork?
Ja zoveel. Via Tweakers vacatures plaatsen zal veel opleveren denk ik. Voor de mensen uit de verre provincies kan er een InWork hostel worden gebouwd, zodat deze mensen ook voor InWork kunnen werken en een plek hebben om te slapen. Ten slotte kan er een nieuwsbrief worden gemaakt met updates over het refferalprogramma.

Je bent nu lekker bezig Mark. Wat is je doel voor eind 2015?
Aan het einde van het jaar wil ik 30 mensen hebben aangeleverd, waarvan er 5 zijn aangenomen. Dat moet wel lukken toch?

Door: Casper Engel (referralrecruiter) en Mark Batenburg (Referralkoning)

Ik ken ook iemand die bij InWork zou moeten werken