Sollicitatietips

Sollicitatietips 3.0 – Tips van recruiters

16 december 2016 | 7 minuten | door InWork Recruitment
Sollicitatietips 3.0 – Tips van recruiters

Sollicitatietips kunnen erg waardevol zijn als je op het punt staat om een sollicitatiegesprek te voeren. Een beetje Googelen levert al snel veel resultaten op, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Je kunt eindeloos veel sollicitatietips vinden, maar het kan soms best lastig zijn om te weten wat nu echt belangrijk is. En bovendien, wie zegt dat die sollicitatietips nu ook nog gelden. Het sollicitatieproces is namelijk niet meer hetzelfde als 10 jaar geleden. We hebben daarom vanuit onze ervaringen alle belangrijkste sollicitatietips op een rij gezet.

SOLLICITATIETIP 1: GOOGLE JEZELF EN CONTROLEER JE SOCIAL MEDIA

Voordat je daadwerkelijk een sollicitatie verstuurt is het goed om jezelf even te Googelen. Typ je naam in Google in en controleer de resultaten. Staan er resultaten bij die je liever niet aan je toekomstige werkgever laat zien, zorg dan dat je dit aanpast. Soms kan het wel even duren voordat Google dit in hun zoekresultaten heeft verwerkt, dus begin hier op tijd mee. Een ander punt zijn je social media profielen, zoals Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Google+ etc. Bekijk je social media profielen eens door de ogen van een kritische recruiter. Staan er dingen op die een negatief of verkeerde indruk wekken, pas dit dan aan. Dit geldt ook voor je foto’s. Je kunt natuurlijk ook gewoon je socialmedia profielen afschermen zodat onbekenden niets meer kunnen zien.

zoek jezelf eens op in google

SOLLICITATIETIP 2: PERFECTIONEER JE CV EN LINKEDIN

Het kan een tijd geleden zijn, dus controleer je CV nog even goed of alle updates erin staan. Let vooral goed op je laatste werkervaring en meest recente opleidingen en trainingen en vul ze aan indien nodig. Ben je nog bezig met een training of opleiding, vermeldt deze dan alvast en geef aan dat je daar momenteel mee bezig bent. Ook spelling is belangrijk, zorg dat er geen taalfouten is staan! Zoals eerder aangegeven kan het verstandig zijn om je social media af te schermen. Daarentegen kun je je  LinkedIn je beter voor iedereen openbaar laten. Het is eigenlijk een samenvatting van je CV en biedt handige informatie over je kennis en ervaring. Zorg er wel voor dat je LinkedIn profiel 1-op-1 overeenkomt met je CV.

SOLLICITATIETIP 3: SOLLICITEER GERICHT OP DE VACATURE

Schrijf een korte, duidelijke en overtuigende e-mail gericht op de vacature en voeg je CV toe. Veel mensen gebruiken een standaard e-mail (of een sollicitatiebrief), maar recruiters prikken daar snel doorheen. Schrijf dus gericht op de vacature waar je op solliciteert en benadruk waarom jij voldoet aan de gestelde eisen. Geef ook duidelijk je contactgegevens door en zorg dat je bereikbaar bent. Heb je liever niet dat ze tijdens werktijd bellen, geef dan aan wanneer je het beste je bereikbaar bent.

solliciteer gericht op een vacature

SOLLICITATIETIP 4: BEREID EEN TELEFONISCH GESPREK VOOR

Als je gericht hebt gesolliciteerd (en het een beetje mee zit), dan kun je vrij snel gebeld worden. Zorg ervoor dat je daarop bent ingesteld. Vaak staat er een contactpersoon bij de vacature, die kun jij alvast Googelen of opzoeken op LinkedIn. Bekijk ook de website van de organisatie en bedenk alvast vragen aan de hand van de vacature.

SOLLICITATIETIP 5: BEREID JE GOED VOOR OP HET SOLLICITATIEGESPREK

Het is eigenlijk simpel: zorg dat je je heel goed voorbereid op het sollicitatiegesprek. Dus kom op tijd, wees gepast gekleed en kom verzorgd over (niet roken voor het gesprek!). Zorg ook dat je weet met wie je een gesprek heb en dat je de vacature kent en meeneemt. Dat geldt ook voor je CV en een vooraf opgestelde vragenlijst. Verder is het belangrijk dat je vooral je positieve zelf blijft. Je wilt namelijk een positieve indruk achterlaten. Als je je goed voorbereid, dan hoef je je absoluut geen zorgen te maken. Het gesprek gaat immers over jouw kennis en vaardigheden. En er is niemand die daar meer over weet dan jij zelf!

ben jij er klaar voor

SOLLICITATIETIP 6: POSITIEF FEEDBACK ONTVANGEN

Het is slim om na het gesprek te informeren wanneer je feedback kunt verwachten. Daarna is het een kwestie van geduldig afwachten. Ga niet direct na 1 dag bellen of mailen. Als ze je willen hebben, dan hoor je vanzelf wat van ze. En als je niets meer hoort, dan waarschijnlijk niet. Als je na een week nog steeds geen feedback hebt gehad, dan kun je altijd even informeren. Belangrijk is om altijd positief te blijven, dus ook als ze aangeven dat jij niet geschikt bent voor de functie. Een discussie hierover heeft geen nut, want ze gaan je echt niet alsnog een baan aanbieden. En je weet nooit of er nog een andere functie is of je nog eens met de recruiter in contact komt. Als het gesprek positief was, dan wordt je vaak uitgenodigd voor een tweede gesprek.

SOLLICITATIETIP 7: BEREID JE DUBBEL ZO GOED VOOR OP HET TWEEDE GESPREK

Je bent de eerste ronde door, maar nu komt het moment waarop je ze moet overtuigen dat jij de beste kandidaat voor de functie bent. Vaak is dit ook het gesprek waar een manager of directeur bij aan zal schuiven. Je zult je dus extra goed op dit gesprek moeten voorbereiden. In het tweede gesprek zal meer inhoudelijk op je kennis en ervaring worden in gegaan. Ook is dit het moment waarop er een second opinion gedaan wordt op jouw persoonlijkheid. Pas jij goed bij de functie, afdeling en organisatie. Het is aan jou om ook meer inhoudelijke vragen te stellen. Informeer naar de arbeidsvoorwaarden (ook de secundaire en tertiaire), maar laat je niet direct verleiden tot een akkoord. Je mag het best even laten bezinken.

onderhandel over je salaris

SOLLICITATIETIP 8: POSITIEF ONDERHANDELEN OVER ARBEIDSVOORWAARDEN

Heb je een aanbieding gehad, dan is dit het moment om jezelf te promoten en verkopen. Wees wel eerlijk over je kunnen, maar wees ook niet te bescheiden. Elke 50 euro die je per maand extra kunt verdienen is 600 euro per jaar! Benadruk nogmaals alle kennis en vaardigheden die je hebt en geef argumenten waarom jij echt geschikt bent voor de functie. Er zijn helaas geen vastgestelde formats over wat wel en wat niet werkt tijdens het onderhandelen. Het gevoel, de organisatie en de betrokken personen spelen hierbij een grote rol. Wil je weten wat vergelijkbare functies doen qua arbeidsvoorwaarden, dan kun je altijd even Googelen op dezelfde vacatures en kijken welke arbeidsvoorwaarden daar bij staan.

SOLLICITATIETIP 9: BEWIJS JEZELF IN DE EERSTE 4-8 WEKEN

De eerste 1 of 2 maanden zit je in proeftijd en je functioneren ligt dan onder een vergrootglas. Zorg ervoor dat je extra actief en proactief bent op je werk. Houdt er dus privé rekening mee dat je deze periode wat rustiger aan doet. Die eerste weken kun je namelijk jezelf op de kaart zetten.

bewijs jezelf extra

EXTRA CARRIÈRETIP: WERK NAAR EVALUATIEMOMENTEN TOE

Vaak heb je een gesprek op de laatste dag van je proeftijd of net daarna en dan pas weer na 5 maanden. Zorg ervoor dat je weet wat er in een evaluatiegesprek besproken wordt. Waar wordt je op afgerekend, wat zijn je verantwoordelijkheden en wat verwachten ze van je. Zorg dat je dit zwart op wit (of e-mail) hebt en kijk daar elke week even naar. Spiegel je eigen functioneren aan de verwachting en vraag om hulp als iets niet lukt. Dit geeft je een goede en stabiele positie tijdens je functioneringsgesprek. Als je dit regelmatig blijft doen, dan kun je zelf je carrière sturen!

Waarom deze sollicitatietips?

Wij ontvangen jaarlijks meer dan 3.000 sollicitaties en voeren meer dan 500 sollicitatiegesprekken per jaar. De afgelopen 10 jaar zijn dat dus heel veel sollicitaties en sollicitatiegesprekken geweest. We weten daarom heel goed welke sollicitatietips echt werken. En deze sollicitatietips delen we graag met je!

terug naar boven