Datum: 17 april 2012 Categorie: Arbeidsmarkt & CarriereGeplaatst door: mvanschaagenAantal reacties: 2 Geef een reactie

Als recruiter van InWork valt het mij op dat ik regelmatig startende IT’ers spreek die nog niet in het bezit zijn van een LinkedIn profiel. Toch vind ik dat opmerkelijk, omdat LinkedIn heel leuk en handig is om te gebruiken en niet alleen voor de senior IT professionals, maar ook voor de startende HBO of MBO IT’er. 

Waarom LinkedIn?
De reden waarom het zo leuk en handig is om te gebruiken, is dat je op deze manier een digitaal CV creëert dat gevonden kan worden door verschillende bedrijven die op zoek zijn naar een goede IT’er als jij! Daarnaast is LinkedIn ook erg leuk om te gebruiken, omdat je lid kan worden van verschillende IT gerelateerde groepen (denk bijvoorbeeld aan de InWork Group) waar je met mede IT’ers kan discussiëren over allerlei actuele onderwerpen. Ga je werken in de detachering? Dan bouw je een ontzettend groot professioneel netwerk op wat je via LinkedIn bij kunt houden!

Hoe maak je een LinkedIn profiel?

Een LinkedIn profiel maken is in vijf simpele stappen gemaakt:

1. Je gaat naar www.linkedin.com, klik op Join LinkedIn Today en daar vul je de gevraagde gegevens in. Je kunt hem zo uitgebreid maken als je zelf wil maar des te completer je digitale CV is, des te groter de kans is dat je gevonden wordt door potentiele nieuwe werkgevers en des te leuker het is jouw profiel te bekijken. Hoe doe je dat? Nou eigenlijk is het handigst als je jouw CV erbij pakt dat je op papier hebt staan, en dat dan kort en krachtig weergeeft met je verantwoordelijkheden en kennisgebieden erbij. Dus dezelfde info als in je CV maar iets minder uitgebreid..
2. Zorg ervoor dat je een representatieve foto uploadt. Op die manier wordt jouw profiel completer en krijgt een potentiele nieuwe werkgever direct een eerste indruk van jou. “Het gezicht achter jouw CV”.
3. Voeg connecties toe: Rechts boven zie je “People” staan; daar kun je heel gemakkelijk je connecties vinden / uitbreiden.
4. Voeg groepen toe: Rechts boven, als je op “People” klikt zie je de optie “Groups” tevoorschijn komen.
5. Als laatste stap kan je nog naar wens de kopjes overige informatie en persoonlijke informatie invullen.

Daarnaast staat het erg goed als je aanbevelingen (recommendations) van leidinggevenden of collega’s op je LinkedIn profiel krijgt.

Inzetten van LinkedIn
Je kunt LinkedIn ook inzetten om het netwerk van je familie, vrienden of kennissen te gebruiken of jouw netwerk in te zetten om hen zo misschien wel aan een nieuwe baan te helpen. Zo zijn wij bij InWork altijd op zoek naar goede IT-ers en bij ons staat er een mooie bonus tegenover het aandragen van nieuwe collega’s. Veel succes en plezier bij het maken van je LinkedIn profiel!

Marieke van S.

2 Reacties

 1. NonLinkedInUser schreef op :

  Ik maak geen gebruik van LinkedIn en vind het opmerkelijk dat u het opmerkelijk vind dat er beginnende IT’ers zijn die geen gebruik maken van LinkedIn.

  U geeft ook aan dat LinkedIn “leuk en handig” is om te gebruiken. Dat het “leuk” zou zijn is natuurlijk persoonlijk. Persoonlijk vind ik het dus helemaal niets.

  Recommendations kan natuurlijk ook op een CV komen te staan wat ze vaak in de UK en US doen.

  Er zijn veel redenen om geen LinkedIn te gebruiken. Ik hoor mensen die worden benaderd via LinkedIn voor een baan terwijl ze geen baan zoeken. Ik heb geen zin om gespammed te worden. Ook hoeft niet iedereen alles van mij te weten.

  Hetzelfde geld voor Facebook. Mensen staan me tegenwoordig raar aan te kijken als ik vertel geen Facebook te hebben of geen enkel social media als IT’er zijnde.

  Ook uit een security oogpunt zou men LinkedIn of Facebook niet willen hebben. Een security vraag voor hotmail zou kunnen zijn “Wie is je favoriete band” om een wachtwoord te wijzigen. Even kijken of Facebook en je kom al een heel end.

  Dit zijn enkele redenen voor mij om geen LinkedIn te gebruiken en ik zal dus op een andere manier een baan moeten zoeken.

 2. Marlène schreef op :

  Hallo NonLinkedInUser,

  Leuk is inderdaad persoonlijk. Of je het handig vindt of niet is eigenlijk ook persoonlijk. De een wil graag makkelijk gevonden en benaderd worden voor nieuwe carrière kansen, de ander liever niet. Voor de freelance IT-er die opdrachtgevers zoekt is het bijvoorbeeld handig. Voor iemand die liever zijn eigen zoektocht start naar die nieuwe uitdagende baan is Linkedin misschien niet het beste medium. Overigens kun je bij Linkedin aangeven of je open staat om benaderd te worden, dus als je alleen wil netwerken kan dat ook.

  Wat security betreft heb je ook een punt. Het is goed om hier bij stil te staan.

  Gelukkig zijn er voor de NonLinkedInUsers genoeg andere mogelijkheden om een baan te vinden. Mocht je echter wat extra hulp kunnen gebruiken dan nodig ik je graag uit voor een oriënterend gesprek!

  Hartelijke groet,

  Marlène

Laat een reactie achter

 • (will not be published)